Trepitjant la història

Al llarg dels segles, la Península ibèrica ha estat poblada per centenars de tribus, pobles i civilitzacions diferents, cada una deixant el seu particular llegat que ha perdurat fins al dia d’avui perquè recordem qui van ser. Lleida no n’és l’excepció i també s’ha vist immersa a través dels anys en aquest gresol de cultures. En aquest article us proposem una ruta per conèixer algunes de les restes arqueològiques més espectaculars que ens ha deixat el pas del temps:

LA PREHISTÒRIA DE LES GARRIGUES: ÍBER CATALÀ

Parada 1: El Cogul

A la població garriguenca d’El Cogul, hi trobem el que va ser el primer conjunt de pintures prehistòriques documentat científicament a Catalunya, sent un referent. Hi trobem 48 figures de persones i animals, algunes a destacar com una escena de parelles ballant en una rotllana, única en el seu estil. Aquesta zona i la roca van ser poblades durant milers d’anys per diverses poblacions deixant-hi els seus vestigis. L’any 1998 aquestes pintures van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Parada 2: Castell de la Floresta

El castell de la Floresta data d’inicis del s.XIII barrejant elements romànics, gòtics i renaixentistes. Té boniques finestres acabades en punta, una notable torre quadrada, sostres de fusta trepanats i decorats i molts altres elements de gran bellesa. Aquest castell ha tingut diversos propietaris com els Ducs de Cardona, els comtes del Pallars i els ducs de Medinaceli. En un dels costats del castell hi ha adossada l’església parroquial dedicada a Sant Blai. Aquest monument va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 1988, ja que es tracta d’un dels castells més ben conservats de la zona.

Castell de la Floresta

Parada 3: Fortalesa dels Vilars d’Arbeca

Es tracta d’un dels conjunts arqueològics ibèrics més ben conservats d’Europa, únic a la península, una joia amagada entre els camps d’olivers de les Garrigues que poca gent coneix. La singularitat de la fortalesa rau en el sistema defensiu: una muralla reforçada per 14 torres, un fossar i altres elements així com un sistema de control de les aigües que l’abastia en cas d’atac, fent aquesta fortalesa inexpugnable. Es va ubicar en aquesta zona plana i fèrtil ja que dalt d’un turó podia ser més vulnerable i de difícil construcció. El jaciment fou declarat Bé d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya l’any 1998.

Fortalesa Ibèrica els Vilars

La ruta

Però com podeu descobrir aquests 3 indrets històrics de la comarca?

A la nostra web disposem d’un paquet que fa aquesta ruta per tal que coneixis a fons la comarca de les Garrigues, amb un circuit pels llocs que hem vist però també d’altres que et sorprendran!

Aquest paquet d’un cap de setmana inclou una nit al fabulós castell de la Floresta, per tal que dormis com un rei entre parets mil·lenàries i el puguis descobrir com mai haguessis imaginat. En aquesta ruta visitareu també els dos llocs esmentats anteriorment (El Cogul i la Fortalesa dels Vilars d’Arbeca) mentre admireu el paisatge de les Garrigues, conegut pels seus camps d’oliveres. Aquest triangle garriguenc envolta la capital de la comarca, les Borges Blanques, fet que et permet descobrir el cor de la comarca i els punts d’interès del territori, un recorregut entre camps incomparable que espera a ser descobert!

Oleoturisme

Més informació i reserves

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Formulari de Contacte