La serra del Montsec és un dels indrets més apropiats on poder gaudir d’un cel allunyat de tota contaminació lumínica i atmosfèrica, amb unes condicions úniques de visió astronòmica.

Per tal de potenciar i d’aprofitar les aptituds d’aquest espai, el Govern de Catalunya mitjançant el Consorci del Montsec, va crear una iniciativa que ajudés a la recerca, formació i divulgació de la ciència i l’astronomia, el Parc Astronòmic del Montsec (PAM).

Aquesta zona ha estat considerada per l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) (vessant científic del Parc Astronòmic del Montsec) com a zona de màxima protecció, per tal de preservar aquest meravellós cel nocturn, que es podria considerar com a un dels millors llocs del món per realitzar l’ observació astronòmica.

Al municipi d’ Àger es troba el Centre d’Observació de l’Univers (COU), observatori referència a la península Iberica que acosta als visitants a conèixer l’apassionant món de la ciència i el descobriment d’ un entorn únic.

A finals de l’any 2012, aquest meravellós cel, va rebre la certificació de Destí Turístic Starlight o Reserva Starlight per la UNESCO, amb el compromís de defensar la qualitat del cel nocturn, l’accés a la llum dels estels i els valors paisatgístics de l’entorn.

A Os de Balaguer es troba un allotjament turístic anomenat l’ Alcova del Firmament, on es pot plaure d’unes fantàstiques vistes nocturnes del cel del Montsec gracies a uns prismàtics lunars de llarga distància que es troben a la disposició dels clients.

El Montsec, així com el cel que l’envolta, és un lloc ideal per als apassionats de la natura i dels espais lliures de contaminació o per als que mostren interès per l’astrologia, on es pot gaudir d’un dels millors cels de Catalunya.

RESERVA STARLIGHT PER LA UNESCO