Centre d’Interpretació del Conjunt rupestre de La Roca dels Moros, El Cogul
Les coves del Cogul són un dels jaciments de pintures rupestres més destacats d’art rupestre llevantí, l’expressió artística-creencial més extraordinària i singular de la Prehistòria europea.
La Roca dels Moros, consta el seu ús com a santuari o lloc màgic pels ibers i romans. Les coves del Cogul són un dels jaciments de pintures rupestres més destacats d’art rupestre llevantí, que s’estenia durant l’epipaleolític per tot el llevant de la península Ibèrica.
Les 48 figures de la Roca dels Moros configuren un mínim de vuit composicions que representen bàsicament fauna salvatge i escenes de cacera. La més coneguda, però, no té res a veure amb animals salvatges: mostra un grup de dones dansant un ritu de fecunditat. Al costat d’aquestes pintures rupestres hi ha 250 signes gravats d’època ibèrica i romana.
Juntament amb les figures humanes i de diversos animals, hi ha una inscripció en escriptura ibèrica nord-oriental i alfabet llatí, una de les quals és un exvot, cosa que indicaria que l’indret fou un santuari que es perllongà fins a l’època ibèrica i romana.
Les pintures de la Roca dels Moros, com tot l’art rupestre llevantí, foren declarades per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat (1998).
Centre d’Observació de l’Univers
El centre d’Observació de l’Univers és una instal·lació multimèdia excepcional a Europa. Consisteix en un cúpula desplegable on es poden projectar documentals o pel·lícules en format “cúpula completa”, observar el cel a través de les imatges que obté un telescopi de 30 cm de diàmetre instal·lat a la mateixa sala. A més podreu visitar el parc dels telescopis per fer observacions directes i gaudir de l’exposició permanent.
El Centre d’Observació de l’Univers del Montsec ha creat un sistema únic a Europa per a l’observació del cel nocturn en dies de mala climatologia mitjançant l’Aula Observatori. Un nou espai que combina les funcions d’observatori amb l’espai habilitat per a què 68 persones assegudes puguin gaudir de l’observació astronòmica amb la millor comoditat, i amb fotografies i vídeos dels dies amb bona visibilitat.
http://blogs.elpais.com/viajero-astuto/2012/05/los-mejores-sitios-para-ver-estrellas-.html
Horari: Diversos horaris. Cada dia a l’estiu.
Balma dels Vilars, Os de Balaguer
Situada a l’oest d’Os de Balaguer, les dimensions de la Cova dels Vilars són relativament petites, amb menys de 60m2, però amb una gran riquesa pictòrica, la seva importància es deu a que tenia un us religiós.
Fou Josep Mª Borràs, un veí del poble aficionat a l’arqueologia qui va a donar el primer avís de que podia tractar-se d’un conjunt de pintures rupestres.
Conté fins a 29 rastres de l’Edat de Bronze, una enorme quantitat tenint en compte la seva mida.
Excursió en cotxe “off road” amb conductor i visita guiada.
Castell d’Os de Balaguer
A la part alta d’un turó que domina la població d’Os de Balaguer s’alça el castell fortificat “Os Malignum Castrum”.
Formava part d’una línia defensiva conformada per nombrosos castells entre els quals hi havia: Àger, Albesa, Almenar, Alguerri, Alguaire, Castelló de Farfanya, Corbins, Llorenç, Santa Linya i el mateix Os de Balaguer.
Preu: Inclòs
Horari: Diumenges a les 12:30h. *Consulteu altres horaris.
Museu de Campanes de Catalunya
És un museu on s’expliquen les característiques i els tons musicals de les campanes, com s’aprenia l’ofici i què representava per a la vida d’una població. Museu únic on el mateix visitant pot experimentar el toc de campanes.
Preu: Inclòs
Horari: Diumenges a les 12:30h. * Consultar altres horaris.