Descobreix 2 conjunts d’art rupestre de les Terres de Lleida!

Art rupestre a les Terres de Lleida

Les pintures rupestres són un art que es realitzava principalment en balmes i parets a l’aire lliure on s’exposaven escenes de la vida quotidiana com la caça, ajusticiaments, batalles, actes fúnebres, etc. [Llegeix més sobre aquest art i la Ruta de l’Art Rupestre de Catalunya]

En aquest article, us descobrim dos conjunts d’art rupestre de les Terres de Lleida, la Roca dels Moros del Cogul i la Cova dels Vilars d’Os de Balaguer. Totes dues van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO el 1998.

 

La Roca dels Moros a El Cogul (Les Garrigues)

El Cogul

La primera cova es troba al Cogul, a la comarca de les Garrigues. Es tracta d’una cavitat que va ser utilitzada per l’home durant uns 5000 anys, des del 7000 fins a l’any 100 aC, aproximadament. Aquest conjunt pictòric està format per 42 figures pintades, així com 260 elements gravats sobre la roca. Val la pena destacar una escena constituïda per unes figures femenines que n’envolten una de masculina, tradicionalment interpretada com a un ritual de fertilitat. La visita es fa des del Centre d’Interpretació del Conjunt Rupestre de la Roca dels Moros del Cogul, un edifici amb una arquitectura integrada en el paisatge i que, a través de la seva exposició, dona les claus per entendre el jaciment.

 

Cova dels Vilars a Os de Balaguer (Noguera)

La Cova dels Vilars interior

Més al nord de la província de Lleida, al municipi d’Os de Balaguer (Noguera), trobem la Cova dels Vilars. Aquesta petita balma, de només 6m2, es troba en una ubicació privilegiada i sobre la vall del riu Farfanya. S’hi han identificat fins a 28 figures o traços de l’edat del Bronze dels quals es conserven 3 grups de figures especialment significatives. En primer lloc, una escena de dansa, on un home agafa per la cintura dues dones vestides amb les faldilles típiques de la pintura llevantina. Un altre dels grups està format per quatre cercles concèntrics i es creu que és una representació heliolítica, de tribut al sol. Per últim, al fons de la cova, s’aprecia una escena de caça, on es representen cabres, llops, guineus i una cérvola.

Gaudeix d’aquests dos conjunts d’art rupestre amb el paquet turístic “Art rupestre i estrelles” on es combina aquestes dues visites amb l’observació astronòmica des del Centre d’Observació de l’Univers del Montsec.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Formulari de Contacte