Fa anys que no parem d’escoltar els problemes que suposa el canvi climàtic, cada cop més agressiu per tots nosaltres. Un planeta terra malalt que demana ser salvat. Per això nosaltres volem contribuïr a millorar casa nostra amb un decàleg de bones pràctiques al viatjar, format per 5 propostes de millora sostenible quan marxem a passar uns dies fora, que són molt fàcils d’efectuar i que aportaran el granet de sorra de tothom per ajudar en aquest àmbit.
Decàleg de bones pràctiques
Consumeix aliments típics del territori
Quan visitem un lloc nou sempre ens fixem en el seu patrimoni i tot allò que té per visitar i descobrir. És un encert, sens dubte, però de vegades passem per alt altres coses a fer, com ara provar la gastronomia local. Tots els territoris tenen els seus aliments típics, de km.0 i sostenibles, cosa que contribueix a ajudar als agricultors i ramaders locals i evitar les emissions de CO2. I menjar uns productes excel·lents!
Recicla el plàstic i les deixalles
Quan anem a la natura, molts cops utilitzem materials plàstics i envasos per guardar l’aliment o les begudes. Si volem mantenir un entorn net, cal que reciclem i reutilitzem aquests plàstics per tal de no embrutar els llocs on anem i gaudir del que la natura ens porta, per seguir veient els boscos nets, les aigües cristal·lines i els rius impecables i plens de vida. És per això que des d’aquí emplacem a tots els visitants a seguir cuidant del nostre entorn.
Respecta les tradicions locals
Quan visitem un lloc, val molt la pena gaudir de les tradicions locals. A Lleida n’hi ha moltes: el toc de campanes d’Os de Balaguer, l’Aplec del cargol de Lleida o l’Aquelarre de Cervera entre molts d’altres. Per tenir una experiència més immersiva i real, cal ser respectuosos amb aquestes tradicions i festivitats, formar part d’elles i ser un més a viure-les. La cultura immaterial és molt important quan visitem un destí nou!
Fes un bon ús de l’aigua
L’aigua és un bé essencial i escàs, i és per això que cal fer-ne un ús racional i limitat. El millor per dur a terme aquesta pràctica és evitar les banyeres i fer dutxes ràpides, tancar l’aixeta mentre ens rentem les dents o ens ensabonem les mans o bé evitar llençar al vàter tovalloletes o altres materials que poden causar que s’embussi. Amb tot això podrem ajudar a fer un bon ús en el consum de l’aigua i per tant ajudar al medi.
No corris
Quan anem de viatge, el temps hauria de passar diferents: sense presses i gaudint de cada minut que ens ofereix la vida. No vulguis córrer! Gaudeix de l’entorn que visites, interacciona amb els locals i compartiu les vostres semblances i diferències, admireu el paisatge i no us emporteu el rellotge! Fer que el temps s’aturi mentre estàs de vacances amb bona companyia i en un entorn idíl·lic és la millor sensació.