Els primers brots verds ja surten a ritme de Les Quatre Estacions de Vivaldi, i tota Lleida queda inundada de colors i perfums. Benvinguts a la primavera, temps de viatjar, descobrir, somiar i posturejar.

Per això, et fem una selecció dels 6 indrets desconeguts on podràs gaudir d’aquesta bonica estació a les Terres de Lleida:

1. Estany d’Ivars i Vilasana (Pla d’Urgell)

Es tracta de l’estany interior de Catalunya més gran quant a dimensions. Al llarg de l’estany s’hi van recrear illes amb diferents formes, pendents, alçades i emplaçaments que afavoreixen la fauna, especialment els ocells, amb punts de descans, alimentació i reproducció.

Com puc fer aquesta activitat?: L’Estany d’Ivars i Vilasana és ideal per caminar tranquil·lament gaudint del paisatge primaveral. Es pot fer caminant, en cavall, en avioneta…

Més informació i reserves a:

www.lleidaitu.com/que-visitar/destinacio/pla-durgell/viu-lessencia-del-pla-durgell/

2. Tiurana (Noguera)

Tiurana va quedar totalment negada per les aigües del pantà de Rialb l’any 1999. Però la tenacitat d’un poble per a conservar la seva identitat, va fer possible la seva reconstrucció l’any 2007, prop de la seva patrona, la Mare de Déu de Solés.

Què més hi puc fer? La seva proximitat al pantà li atorga un entorn d’ensomni amb unes vistes privilegiades de la Serra del Montsec i les seves aigües, aptes per als esports d’aventura.

Més informació i reserves a:

https://www.lleidaitu.com/que-visitar/destinacio/montsec/tiurana-el-ressorgir-dun-poble/

3. Ruta de la Pedra Seca de Torrebesses (Segrià)

El passat 28 de novembre l’UNESCO va declarar la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat sota el nom “L’art de la pedra seca, coneixements i tècniques”. Aquesta tècnica, tradicional del món agrari, consisteix en no utilitzar cap mena de pasta que uneixi les pedres. Les comarques del Segrià i Les Garrigues compten amb molts exemples d’aquests tipus de construccions.

Com es poden veure aquestes construccions? El Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses organitza diverses rutes per descobrir els paisatges de la pedra seca, i els racons més insòlits del municipi.

Més informació i reserves a:

www.lleidaitu.com/que-visitar/destinacio/segria/el-segria-la-pedra-seca-i-els-tossals-dalmatret/

4. Sant Guim de Freixenet (Segarra)

Sant Guim de Freixenet és una petita vila situada en un altiplà enmig de Catalunya, rica en paisatges agrícoles i forestals. És un indret únic per contemplar paisatges profunds de la geografia catalana (l’Altiplà Central, la Plana d’Urgell, el Prepirineu lleidatà, la Serralada Prelitoral Central, etc.).

Què més hi puc fer? En aquest municipi es troba també l’empresa Pastoret que, des de l’any 1992, innoven en l’elaboració de productes làctics artesans com mató, iogurts, i formatges frescos.

Més informació i reserves:

www.lleidaitu.com/que-visitar/destinacio/segarra/segarra-natura/

5. Convent de Sant Bartomeu de Bellpuig

Ramon Folch de Cardona-Anglesola, baró de Bellpuig i virrei a Nàpols i Sicília, volia un escenari solemne on ubicar el seu mausoleu. Amb aquest objectiu va promoure el 1507 la construcció d’un convent de franciscans a sobre de l’antiga capella de Sant Bartomeu. És per això que hi destaca el contrast entre l’austeritat franciscana i l’esplendor noble que li va donar la família mecenes. El seu mausoleu actualment es trobada a l’Església Parroquial de Bellpuig

Curiositat: El sepulcre del baró fou transportat desmuntat, a peces, en blocs de cinc-cents quilos de pes cadascun,  per mar i per terra, fins a l’església del Convent de Sant Bartomeu.

Més informació i reserves:

https://www.lleidaitu.com/que-visitar/destinacio/urgell/esport-i-cultura-a-lurgell/

6. Pintures rupestres del Cogul

Les coves del Cogul són un dels jaciments de pintures rupestres més destacats d’art rupestre llevantí, declarades per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat (1998). Compta amb 48 pintures rupestres i 250 signes gravats d’època ibèrica i romana.

Per què no t’ho pots perdre? Les 48 figures de la Roca dels Moros configuren un mínim de vuit composicions que representen bàsicament fauna salvatge i escenes de cacera. La més coneguda, però, no té res a veure amb animals salvatges. Aquesta, mostra un grup de dones dansant un ritu de fecunditat.

Més informació i reserves:

https://www.lleidaitu.com/que-visitar/destinacio/montsec/art-rupestre-i-estrelles/